Valaistus ja tilojen käyttötarpeet

Suuri osa pientaloista on valaistu vuosikymmenien ajan samoin. Valaisimet on sijoitettu keskelle huonetta ja niitä on käytetty mahdollisimman niukasti – neutraalia, modernin estetiikan mukaista ja kustannustehokasta. Tällainen suunnitteluratkaisu ei ole välttämättä huono, mutta jos kodin rakentaja suunnittelee kotiaan juuri itselleen sopivaksi niin lähtökohta voi olla toisenlainen.

Valon tärkein ominaisuus on sen näkymättömyys. Näkymätön valonsäde muuttuu valaistukseksi kun se osuu johonkin – pölyhiukkaseen, seiniin, lattiaan, huonekaluihin, esineisiin, toisiin ihmisiin tai valaisimeen itseensä. Siksi valaistuksen suunnittelussa on ajateltava, mihin valon pitäisi osua, mihin sen kannattaisi osua ja mihin se voisi osua.

Tilojen käyttötavat, huonekalujen sijoittelu, värien tai erikoisten pintamateriaalien käyttö ja valaistus on helpointa suunnitella samanaikaisesti. Näin oman kodin suunnittelijalle muodostuu luonteva kokonaiskäsitys, miten kaikki mainitut asiat vaikuttavat toisiinsa.

Tärkeää kodin käytön kannalta on saada valoa sinne, missä sitä tarvitaan – työtasoille, pöydille, lukunurkkauksiin, seinille, jossa on kirjahyllyjä, tauluja tai naulakoita, portaille, lastenhuoneen pöydille ja lattioille. Eri tilojen valoisuusastetta kannattaa miettiä suhteessa toisiinsa; jos eteinen on valoisa, astutaanko siitä vielä valoisampaan vai hieman hämärämpään olohuoneeseen? Jos olohuone on hämärä, niin missä siellä tarvitaan lukuvaloa?

Tilojen käytön ja sisustuksen suunnittelu kannattaisikin aloittaa saman tien, kun rakennuksen muoto alkaa hahmottua. Näin saadaan samalla varmistettua, että omaan kotiin mahtuvat kaikki ne toiminnot, mitä sinne halutaan. Päätökset on tehtävä hyvissä ajoin. Tilan hahmottaminen on paperilla tai tietokoneella usein hankalaa, joten ammattilaisten käyttö suunnittelussa voi olla erittäin hyödyllistä.