Valaistussuunnittelun perusteita

Jokaisen kodin valaistus on erilainen, koska koti ei ole vain rakennus, jonka ammattilainen on jollekin suunnitellut. Kodin luovat ne ihmiset, jotka siellä asuvat, minkä vuoksi kodin valaistus saa – ja oikeastaan pitääkin olla – kotinsa asukkaiden näköinen.

Kodin keinovalaistus syntyy olemassa oleviin rakennuksiin usein pikku hiljaa vanhojen valaisimien ja yksittäisten uusien valaisinhankintojen yhdistelmänä rakennuksen kiinteiden sähköistyksien sallimissa rajoissa.

Usein valaistuksen parantamiseen tähtäävät ajatukset eivät saa aikaan kodeissa merkittäviä rakennus- tai sähköistystöitä, jolloin valaisimet on sijoitettava olemassa oleviin valaisinpisteisiin. Tällöin valaistus on kokoelma vanhaa ja uutta, eikä yhtenäistä kokonaisuutta ehkä synny. Tilanne onkin toinen, kun päästään suunnittelemaan aivan uutta rakennusta. Silloin mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Vaikka valaisimien sijoittelu on vain osa suunnittelua, kannattaa suunnittelussa huomioida tilojen käyttötarpeiden muuttuminen talon elinkaaren aikana – lastenhuoneesta tulee työhuone, kotiteatterista makuuhuone, ulkovarastosta puutyötila jne. Muutamilla ylimääräisillä sähkö- ja valaisinpisteillä voidaan varautua varsin helppoihin tilojen käyttötarkoituksen muutoksiin.

Valaistuksen suunnittelussa on huomioitava ainakin seuraavat asiat:

  • luonnonvalon saatavuus ja käyttö sisä- ja ulkotiloissa
  • keinovalo tilojen käytettävyyden näkökulmasta
  • keinovalo tilojen visuaalisen ilmeen ja tunnelman näkökulmasta
  • keinovalaistusratkaisut osana talon sähköjärjestelmää
  • keinovalaistuksen energiankulutus