Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjaukseen asuinrakennuksessa käytetään tyypillisesti seuraavia tapoja:

Päällä – pois kytkin

Perusratkaisu yksittäisen tilan valaistuksen ohjaukseen. Sähkökalusteen ja asennuksen hankintahinta on halpa, mutta ratkaisu on joustamaton.

Vaihtokytkin

Vastaava kuin päällä – pois kytkin, mutta valot voidaan ohjata kahdesta eri paikasta. Käytetään erityisesti silloin, kun tilaan on kaksi sisäänkäyntiä.

Painonappiohjaus

Tilan valaistusta ohjataan painonapilla. Tässä ratkaisussa nappeja voi olla rajaamaton määrä. Ratkaisu soveltuu hyvin käytäviin ja tiloihin, joissa useampi paikka, josta valoja pitää ohjata. Painonappiohjaus on kohtuullisen joustava ratkaisu, mutta se pitää olla suunniteltuna ennen asennuksien toteutusta, koska siinä tarvitaan poikkeavaa kaapelointia.

Kierrettävä himmennin, johon on yhdistetty päällä – pois kytkin

Perusratkaisu tilaan, jossa valaistusta ohjataan himmentimellä, eikä valoja tarvitse säätää useasta eri paikasta. Kierrettävä himmennin voidaan asentaa myös perinteisen kytkimen tilalle jälkikäteen, mutta silloin kaapelointiin tarvitaan hiukan muutoksia. Himmennin on selvästi kytkintä kalliimpi ratkaisu, mutta sähköurakan kokonaiskustannuksen kannalta vähäinen.

Painonapilla toimiva himmennin, johon on yhdistetty päällä – pois kytkin

Toimii ja voidaan käyttää vastaavasti kuin kierrettävää himmennintä. Lisäksi painonapilla toimiviin himmentimiin voidaan asentaa rinnalle useita painonappeja, joilla valaistusta ohjataan vastaavasti kuin himmentimellä (lyhyellä painalluksella valot syttyvät tai sammuvat ja kun painonappia pidetään pohjassa valot himmenevät tai kirkastuvat).

Lisää tietoa liiketunnistimien, hämäräkytkimien ja ohjelmoittavien valaistusohjausjärjestelmien käytöstä:
Hämärä- ja kellokytkinohjaus
Liiketunnistimet
Ohjelmoitavat valaistusohjausjärjestelmät