Ulkoalueet

Kodin ulkoalueista tärkeimmät ovat sisääntuloväylät ja muut kulkureitit tontilla. Ajoväylien valaistuksella on turvattava liikkuminen niin autoilla, pyörillä kuin kävellenkin. Postinjakelu ja jätehuolto tarvitsevat myös valaistusta pimeinä vuodenaikoina.

Autot, katokset ja jätepisteet eivät useinkaan ole rakennuksen tai tontin kauneimpia valaistuskohteita, joten valaisinten sijoittelu kannattaa tehdä harkiten.

Ympäristöstä kannattaa nostaa esiin kauniita piirteitä kuten puita, kivenlohkareita, vesiaiheita, penkereitä, aitoja tai muita viimeisteltyjä arkkitehtonisia elementtejä, jotka luovat tunnelmaa ja lisäävät turvallisuuden tunnetta. Nämä kohteet kannattaa valita niin, että ne ovat näkyvissä sekä rakennusta lähestyville että mahdollisuuksien mukaan myös sisällä oleskeleville.

Sisäänkäyntiovien edustoilla ja katoksien alla, jossa säilytetään esimerkiksi polkupyöriä, ulkoleluja tai puutarhatarvikkeita, on hyvä olla valaistusta. Myös katetut tai lasitetut parvekkeet ja terassit, joita käytetään myös pimeän aikaan, kaipaavat valoa. Valaisimet voidaan sijoittaa esimerkiksi kaiteisiin valaisemaan vain alaspäin tai seinille niin, että valo pyyhkii pitkin seinäpintaa.

Ulkoalueiden sähköistyksessä on hyvä huomioida kausivalaistuksen tarpeet: jouluvalojen ripottelu puihin, pensaisiin ja itse rakennukseen on helppoa, jos niille varataan ohjattavia, ulkokäyttöön soveltuvia pistorasioita. Myös muita juhlavalaistustarpeita voi tarvittaessa miettiä. Juhlavaloina voi toki aina ajatella käytettävän kynttilöitä tai ulkotulia, kunhan muistaa varmistaa paloturvallisuuden. Ulkoalueiden valaisintyyppien täytyy olla kotelointiluokaltaan ulkokäyttöön soveltuvia.