Olohuone

Television tai takkatulen katsomiseen ei tarvita paljon muuta valoa, mutta valaistuksen täytyy mahdollistaa tilasta nauttiminen ja tilassa liikkuminen. Seurusteluun oman perheen tai vieraiden kanssa tarvitaan pehmeää yleisvaloa, jossa näkee myös muiden ihmisten ilmeet ja eleet.

Pöydällä tai lattialla pelattaviin peleihin tai muihin oman kodin askareisiin tarvitaan puolestaan reilusti yleisvaloa. Lukemiseen, ristisanojen täyttämiseen tai käsitöihin tarvitaan riittävää kohdevaloa, jonka voi suunnata käyttäjän toiveiden mukaan.

Kirjahyllyt, taulut tai muut koriste-esineet sekä soittimet, kuten piano, voidaan myös nostaa erikseen valolla esiin, jos koko olohuonetta ei haluta valaista kirkkaasti

Vaihtoehtoja olohuoneen yleisvalaistukseen

Monipuolista olohuoneen käyttöä varten tarvitaan siis pehmeää yleisvaloa, joka voidaan toteuttaa integroimalla epäsuoria valaisimia rakenteisiin tai kalusteisiin tai alakattoon. Saman ratkaisun voi tehdä myös himmennettävillä, epäsuoraa valoa antavilla tyylikkäillä seinävalaisimilla, jotka voi tarvittaessa säätää tunnelmavaloiksi.

Kohdistetumman yleisvalon tietylle alueelle voi toteuttaa suunnattavilla kohdevaloilla, jos ne saa sijoitettua riittävän korkealla olevaan kattoon, eivätkä ne siten aiheuta ikävää häikäisyä tai liian dramaattista valokeilaa. Nämä valaisimet voi myös sijoittaa kiertämään tilan reuna-alueille, jolloin seinien viereen sijoitetut huonekalut, ja niiden päällä olevat esineet saavat tarvittavan valaistuksen. Vaihtoehtoisesti myös seinien pintakäsittelyt tai verhot saadaan kauniisti piirrettyä esiin valolla.

Uusien pientalojen olohuoneet ovat korkeudeltaan usein 1,5- tai jopa 2-kerroksisia, joten kattoon tai seinille sijoitettujen lamppujen ja valaisimien huoltotapa on ratkaistava suunnitteluvaiheessa.

Luku- ja sisustusvalaisimet

Lukuvaloina voi käyttää siirreltäviä jalka- tai seinävalaisimia, joita on suhteellisen helppo siirtää jokapäiväisen käyttötarpeen mukaan. Tunnelmavaloina voi myös käyttää pöydälle tai lattialle sijoitettuja sisustusvalaisimia.

Liitosjohdolla ja pistotulpalla varustetut sisustusvalaisimet on hyvä kytkeä ohjattaviin pistorasioihin, jotka voi kaikki sammuttaa yhdellä kertaa seinäkytkimillä tai valaistustilannepainikkeilla.