Makuuhuone

Makuuhuoneeseen on perinteisesti sijoitettu vain yksi valaisinpistorasia keskelle huonetta. Tällä tavalla on optimoitu tilan käyttöä moneen eri tarkoitukseen, mutta toisaalta ei mihinkään erityisesti.

Jo muuttovaiheessa tai pian sen jälkeen kannattaa käydä läpi makuuhuoneen kalustusvaihtoehdot. Samalla kartoitetaan paikat, joihin esimerkiksi kattovalaistuspisteitä kannattaa lisätä. Jos makuuhuone toimii lapsen tai nuoren omana huoneena, valotasovaatimukset ovat täysin eri luokkaa kuin aikuisten makuuhuoneessa.

Lastenhuoneet

Lastenhuoneessa valoa pitäisi saada runsaasti sekä mahdollisille työpöydille että keskilattialle. Valon olisi hyvä olla laadultaan diffuusia, pehmeää hajavaloa, joka tuo valoa myös hyllyjen ja kaappien pystypinnoille. Näin tilan ilme on valoisa eivätkä silmät rasitu.

Lisäksi tarvitaan lukuvaloja niin sängyn kuin pöydänkin ääressä. Pienten lasten huoneessa mahdollisesti tarvittavien yövalojen sijoittelu voidaan tehdä kiinteästi, jolloin ne toimivat tunnelmavaloina myös tulevina vuosina. Valaisimien turvallisuus käytössä on myös tärkeää, joten lasiset, kankaiset tai paperiset valaisimet kannattaa siirtää muihin huoneisiin, jotta sähköiskun tai tulipalon vaaraa ei syntyisi.

Makuuhuoneet

Pelkästään makuuhuoneena toimiva huone on syytä varustaa yleisvalolla esimerkiksi siivousta varten. Tunnelmallisuutta voi luoda seinävalaisimilla tai integroimalla valaisimia sängynpäätyyn tai muihin kalusteisiin valaisemaan tilan pintoja tai koriste-esineitä. Suunnattava lukuvalaistus on myös käytännöllinen jos makuuhuonetta ei käytä yksin. Näin lukuvalo ei häiritse toisen nukkujan unta.

Makuuhuoneen yhteydessä oleva vaatekaappi tai -huone tarvitsee oman valaistusratkaisunsa, sillä vaikka käyttö on lyhytaikaista, se on jokapäiväistä. Pystypintoihin suunnatut, tasaisesti valoa antavat valaisimet saavat vaatteet parhaiten esille. Valon määrä voi olla runsaskin, koska värikkäiden ja tummien vaatteiden heijastama valo on erittäin pieni.