Kylpyhuone ja sauna

Suomalaisessa pientalossa panostetaan usein sauna- ja kylpytiloihin. Saunoissa on jo totuttu näkemään valokuituvalaistusta, jolla saadaan luotua monenlaisia efektejä lauteisiin, panelointeihin tai kiukaan läheisyyteen. Lisäksi tarvitaan kirkkaampaa siivousvaloa, joka on helppo sijoittaa lauteiden alle mahdollisimman matalalle, jolloin korkea lämpötila ei muodostu ongelmaksi sähköjohdoille, lampulle tai valaisinrakenteelle.

Paras lamppuvaihtoehto lauteiden alla sijaitseviin valaisimiin on ledilamppu, joka sietää hyvin lämpötilan vaihteluita.

Ledejä on myös tarjolla valmiina rautakaupoista saatavina saunasetteinä, mutta niihin kannattaa suhtautua varauksellisesti, koska ledien käyttöikä pienenee dramaattisesti käyttölämpötilan noustessa.

Jos saunassa tai kylpyhuoneessa on ikkunoita ulos, voi keinovalon käyttöä vähentää merkittävästi ainakin kesäkaudella. Vaaleat pinnat heijastavat paljon valoa, joten silloin vähäinenkin valon määrä riittää peseytymiseen. Toisaalta, jos kylpyhuoneen yhteydessä on kauneuden tai kodin hoitoon liittyvää toimintaa, kannattaa niiden lisävalaistus huomioida erikseen.

Kylpyhuoneen ilme muodostuu pintojen värisävyistä ja materiaaleista, koska tilassa ei usein muita kalusteita juuri ole. Laattojen pintaa pitkin suunnattu valaistus korostaa kaakelipinnan muotoja tai asennusjälkeä. Kapeat valokeilat luovat dramaattisempaa tunnelmaa. Seinävalaisimilla voi luoda myös tunnelmavaloa saunailtoja varten.

Huomioi sähköturvallisuus

Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon sekä valaisinsijoitteluun että valaisinten kotelointiluokkaan liittyvät kosteussuojausvaatimukset.