Kodinhoitohuone ja varastot

Kodinhoitohuoneen toiminnot ovat hyvin käytännönläheisiä, ja siksi tilassa on tarpeen varsin tehokas pehmeä yleisvalaistus sekä vaakatason työtasoilla että kaappien pystypinnoilla. Valaisimia voi sijoittaa katon lisäksi myös yläkaappien alle työtason lisävalaistukseksi tai ripustaa kauniimpia sisävalaisimia esimerkiksi ikkunoiden eteen.

Jos kodinhoitohuone toimii myös kulkureittinä tai pukuhuoneena kylpytiloihin, kovin suuri valotaso kodinhoitohuoneessa on silloin turha ja tunnelmallisempi valaistus parempi vaihtoehto.

Varastot

Sisätilojen varastohuoneiden käyttö on usein vähäistä, joten niiden valaistusohjauksen vaivaton käyttö ja lamppujen välitön syttyminen on silloin yksi tärkeimmistä suunnittelukriteereistä. Varastoissa hyllyjen pystypinnoille osuva valo on tärkeä tilan käytettävyyden kannalta. Kannattaa välttää keilamaista valoa tuottavia valaisimia, ja suosia pikemminkin pehmeää hajavaloa. Jos varastot ovat päivittäisessä aktiivikäytössä, myös ikkunoiden sijoittaminen tilaan on hyödyllistä miellyttävämmän valaistusympäristön sekä energiansäästön aikaansaamiseksi.

Kodin ulkovarastoissa on huomioitava tilojen lämpötila, koska kylmissä tiloissa esimerkiksi osa loistelampuista syttyy hitaasti sekä tuottaa vähemmän valoa.