Keittiö

Keittiön valaistuksessa tärkeintä on saada valo kohdistumaan työtasoille, ruokapöydälle sekä kaappien sisään. Epäsuoralla valolla, joka heijastuu parhaiten vaaleista pinnoista, saadaan pehmeä, hajaheijastava valaistusvaikutelma. Tällöin ei synny jyrkkiä valon ja varjon rajapintoja, jotka saattavat aiheuttaa keittiössä jopa vaaratilanteita.

Valaisimet voivat esimerkiksi olla pintaan tai kantaosaltaan uppoon asennettavia hajasäteileviä katto- tai seinävalaisimia. Valaistus voidaan myös ratkaista kalusteiden päälle asetetuilla tai alakattorakenteisiin integroiduilla valaisimilla, jotka antavat epäsuoraa valoa.

Ruokailutilan valaistus

Keittiön ruokailutilassa on hyvä varautua monenlaiseen käyttöön. Tavallinen ruokailutilanne ei vaadi kovin paljon valoa, mutta jos pöydän ääressä työskennellään, opiskellaan tai askarrellaan, niin tarvitaan enemmän valoa. Valaistuksen kannattaa olla säädettävä, ja se koostetaan muutamasta eri valaistuselementistä. Hieman tunnelmavaloa joko seinille tai kattoon, jolloin tilavaikutelma saadaan miellyttäväksi. Pöydän ääreen on luontevaa ripustaa valaisin, jonka avulla valotasoa voidaan säätää kirkkaasta matalaan. Lisäksi tarvitaan mahdollisesti kohdevaloa tai voimakasta epäsuoraa valoa, jos ruokailutila on myös työskentelytila.

Työtasojen valaistus

Työtasolla valaistuksen on oltava tasainen ja varsin voimakas. Valaisimien perinteinen sijoituspaikka on yläkaappien alle. Tällöin ne kannattaa asentaa yläkaappien etureunaan häikäisysuojalistan tai ylipitkän hyllyoven taakse piiloon. Näin valo ei kiiltoheijastu työtason tai tiskipöydän kiiltävistä pinnoista eikä häikäise mahdollisesti pöydän ääressä istuvia ruokailijoita. Valonlähteinä kannattaa käyttää energiatehokkaita loistelamppuja tai tehokkaita ledilistoja.

Myös keittiön kalusteiden sisään voi integroida valaistusta. Jos sisäpuolisella valaistuksella haluaa saada aikaan visuaalista efektiä, niin kaappien ovien pitäisi olla valoa läpipäästäviä, esimerkiksi lasisia, ja sisällä pitäisi olla valoa läpäiseviä lasi- tai ritilähyllyjä sekä lasiesineitä, jotta valo pääsee leviämään hyllyjen väleihin. Tällöin myös hyllyjen järjestyksellä ja siisteydellä on merkitystä.

Pienikokoisia ledilistoja, jotka syttyvät ovien tai vetolaatikoiden avautuessa, voi käyttää kaapin sisällön valaisemiseen. Ledilistojen matalat valotehot riittävät vain, jos myös yleisvalaistus on melko himmeä.