Eteinen

Eteistilojen valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla tilan käyttöä omassa perheessä.

Eteisen kiinteät tai siirrettävät vaatekaapit tarvitsevat valoa pystypinnoille. Eteisessä ja siihen liittyvissä tiloissa säilytetään usein kenkiä, urheiluvälineitä, avaimia, laukkuja ja muistilappuja. Eteisessä tehdään myös viime hetken peilaukset sisään tullessa ja ulos lähtiessä. Kodin sähkökeskus- tai hälytyslaitteet saattavat myös sijaita eteisessä.

Valaistuksen pitäisi osua pehmeästi pystypinnoille ilman voimakasta varjonmuodostusta. Myös valotasot saavat olla runsaat, koska suuri osa edellä mainituista tavaroista on värikkäitä tai tummia, eivätkä heijasta juurikaan valoa.

Valaisimet voivat esimerkiksi olla pintaan tai kantaosaltaan uppoon asennettavia hajasäteileviä katto- tai seinävalaisimia, jotka heijastavat valoa eri suuntiin. Valaistus voidaan ratkaista kalusteiden päälle asetetuilla tai alakattorakenteisiin integroiduilla valaisimilla, jotka antavat epäsuoraa valoa katon ja seinien kautta.

Eteinen on myös vieraiden ensimmäinen kokemus asunnosta, joten eteisessä voi ajatella tarvittavan kahta erilaista valaistusta kirkasta arkipäivän valaistusta ja tunnelmallista iltajuhlan valaistusta.