Valaisinten sijoittelu

Valaisinten sijoittelulla pyritään saamaan aikaan tietty valaistusvaikutelma. Jokaisen valopisteen merkitys kannattaisi miettiä tarkkaan etukäteen. Valaisinpistokkeiden sijoittelu määrittelee kiinteästi asennettavien valaisimien paikat.

Katto- tai seinäpintaan asennettavat valaisimet voi siirtää pinta-asenteisella sähköjohdolla myöhemmin uuteen kohtaan, mutta alakattoon tai seinään upotettuja valaisimia on paljon hankalampi vaihtaa uuteen paikkaan.

Talonrakentajalle olisi usein helpointa, jos valaisinten lopulliset sijoitukset voisi määritellä siinä vaiheessa, kun sähköjä aletaan asentaa, eli kun rakennuksen sisätilojen mittasuhteet alkavat hahmottua. Valaisinten sijoittelu joudutaan usein kuitenkin määrittelemään hyvin varhain suunnitteluvaiheessa, koska valaistuksen sähköistykseen vaadittavat varaukset, putkitukset ja esiasennusratkaisut saatetaan asentaa paikalleen jo talotehtaalla.

Energiatehokkuuden näkökulmasta valaisin ja valonlähde kannattaa tuoda mahdollisimman lähelle valaistavaa kohdetta silloin, kun tarvitaan paljon valoa. Jos taas halutaan epäsuoraa, hajaheijastuvaa valoa, on valaisin asennettava mahdollisimman kauaksi heijastavasta pinnasta.