Valaisimien kotelointiluokat

Sähkölaitteiston asentamiselle on määritelty kotelointiluokituksia, jotka määräytyvät asennusympäristön mukaan. Erilaisia tilamäärityksiä ovat esimerkiksi kuiva-, kostea- ja märkätilat sekä pölyävät, räjähdysvaaralliset ja eläinsuojana toimivat tilat.

Erilaisissa tiloissa sähköasennukset on tehtävä tiettyjen suojausluokitusten mukaisesti. Sähkölaitteen koteloinnin suojaustaso ilmaistaan IP-luokituksella. Erityisesti kosteissa tiloissa ja ulkotiloissa on huolehdittava, että valaisimen luokitus vastaa asennusolosuhteita. Muuten sähköiskun vaara on suuri.

EU:n alueella merkintä valaisimen IP-luokituksesta on valaisinvalmistajan vastuulla oleva ilmoitus, mutta testejä vaatimuksen mukaisuudesta ei ole tarvinnut läpäistä. Valaisimia hankittaessa on syytä käyttää myös maalaisjärkeä. Erittäin halpa ja rakenteeltaan epäilyttävän heikon näköinen ulkovalaisin ei ole välttämättä IP65-tarrastaan huolimatta niin kestävä ja turvallinen kuin sen pitäisi olla suomalaisissa talviolosuhteissa. Mahdollisen vikaantumisen tai tapaturman sattuessa vastuunkantajaa voi olla vaikeaa löytää.

Suihkutiloissa ja muissa kosteissa tiloissa, joissa on roiskevettä, valaisinten luokitus määräytyy valaisimen sijoituspaikasta suhteessa vesipisteisiin. Se vaihtelee IP23 – IP65 välillä.

Ulkona katoksen alla olevien valaisimien suositellaan olevan vähintään IP23-luokkaa, mutta IP44-luokituksesta alkaen valaisimella on jo enemmän myös muuta kestävyyttä. Pihalla olevien ulkovalaisimien on syytä olla IP65-luokiteltuja.