Valaisimien asennustyöt

Hyvä tietää valaisimien asennustöistä

Maallikko saa asentaa katossa olevaan valaisinpistorasiaan valaisinpistokkeella asennettavan valaisimen.

Mikäli asunnossa ei ole nykyaikaista kattopistoketta, vaan vanhanaikainen sokeripalaliitin ja koukku, niin maallikko saa asentaa kiinteän kattopistorasian katossa olevaan jakorasiaan.

Valaisinpistorasioita on maadoitettuja ja maadoittamattomia. Pistokkeen asentamisessa on tiedettävä maadoitetun ja kruunupistorasian eroavuudet. Väärin asennetun metallirunkoisen valaisimen runko voi olla hengenvaarallisen jännitteinen. Ennen valaisimen kytkemistä on aina varmistettava, että kytkentäpiste on jännitteetön esimerkiksi irrottamalla sulake sähkökeskuksesta. Muista, että kiinteiden valaisimien asentaminen kuuluu sähköalan koulutuksen saaneille ammattilaisille!

Valaisimien ja niihin liittyvien muuntajien, liitäntälaitteiden tai virtalähteiden asentaminen on vain yksi osa valaisinten elinkaarta. Sijoituspaikat on suunniteltava niin, että valaisimiin pääsee suhteellisen helposti käsiksi myös huoltotoimenpiteitä varten. Valaisimessa on monia mahdollisia rikkoontuvia osia: lamppu, itse valaisin, liitäntälaitteet. Lisäksi valaisimet, joissa on kuumia lamppuja kuten halogeeneja, on syytä puhdistaa pölystä, jotta palovaaralta vältytään.

Halogeenilamppujen pintalämpötilat ovat erittäin korkeat, joten esimerkiksi niiden uppoasennukset vaativat huolellisuutta. Tämä pätee erityisesti kylmäsädehalogeenilamppuihin, koska ne suuntaavat suuren osan lämpösäteilystä lampun taakse alakattorakenteisiin.

Usein halogeenilamppuvalaisimissa on myös varoitustarra, jossa ilmoitetaan, että valaisinta ei saa asettaa alle 0,5 metrin päähän valaistavasta kohteesta, koska lämpöä suuntautuu niin merkittävästi myös valokeilan suuntaan.

Lisätietoa kodin sähköasennuksista sekä oman alueen sähköasentajien yhteystiedot löydät Löydä sähkömies -palvelusta.