Lamppujen kierrätys on ekoteko

Tiedätkö, miten vanhat loiste-, halogeeni- ja ledilamput hävitetään oikeaoppisesti? Useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon ja niiden kierrätyksessä onkin parannettavaa.
Kotien valaistukseen käytetään pääosin ledi- ja energiansäästölamppuja, jotka käytöstä poistuttuaan kuuluvat kierrätykseen. Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan merkittävää osaa käytöstä poistuneista lampuista ei vielä palauteta kierrätyspisteisiin.

– Osa käytetyistä energiansäästö-, loisteputki- ja ledilampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste, Suur-Uski kertoo.

Lampuista sekä erilaisista kiinteistä valaistustuotteista saadaan talteen hyödynnettäviä materiaaleja palauttamalla ne SER-pisteisiin. Vain halogeenilamput ja vanhat hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.

– Kuluttajilla on keskeinen rooli kiertotalouden mahdollistamisessa. Jos kuluttajat eivät lajittele ja kierrätä jätteitä, eivät hyödyntämiskelpoiset kierrätysjakeet tule hyötykäyttöön, Päivi Suur-Uski muistuttaa.
Sekajäte vähenee tulevaisuudessa entisestään
Lähimmät SER-vastaanottopisteet voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta. SER-keräykseen kuuluvat ledien ja energiansäästölamppujen lisäksi myös käytöstä poistetut jouluvalot, kirkasvalolamput ja muut valaisintuotteet. SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

– Lamppujen kauppakeräyksen ja kuluttajien tiedon lisääntymisen myötä lamppujen kierrätys on tehostunut, mutta parannettavaa vielä on. Useimmat lamput ja valaistustuotteet kuuluvat kierrätyspisteisiin sekajäteastian sijaan. Olemme matkalla kohti kiertotaloutta, ja tulevaisuudessa yhä suurempi osa raaka-aineista kiertää ja sekajätteen osuus jätteistä pienenee entisestään, Suur-Uski toteaa.

Tällä viikolla, 16.–24.11., vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa ja kannustetaan yrityksiä ja kuluttajia lisäämään lajittelua ja kierrätystä.

Lisätietoja:

Lamppujen kierrätys:
Motiva Oy
asiantuntija Päivi Suur-Uski
puh. 044 300 1369, paivi.suur-uski@motiva.fi

Euroopan jätteen vähentämisen viikko:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Suvi Salmela
puh. 040 096 0128, suvi.salmela@motiva.fi

Lampunvalinnasta ja valaistuksesta: www.lampputieto.fi
Alueellisten kierrätyspisteiden hakupalvelu: www.kierrätys.info
Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä: www.serkierratys.fi
Euroopan jätteen vähentämisen viikko: www.jätteetönviikko.fi