Lamppujen energiamerkintä uudistuu 1.9.2021

Energiamerkintä on onnistunut ajamaan entistä innovatiivisempia ja energiatehokkaampia tuotteita jo yli 25 vuoden ajan.

Nyt tulossa on muutoksia EU:n energiamerkintään, se uudistuu maaliskuusta 2021 alkaen. Uudistuksen taustalla on laitteiden kasvanut energiatehokkuus ja nykyisen energiamerkinnän epäselvyys kuluttajille. Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta, jossa palataan takaisin A-G-asteikolle eli A+, A++ ja A+++ luokat poistuu. Merkkiin lisätään myös QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat saavat lisätietoa tuotteesta.

Energiamerkki uudistuu 1.3.2021 alkaen seuraavien tuoteryhmien osalta:

  • Jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet ja viinikaapit
  • Astianpesukoneet
  • Pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
  • Televisiot ja näytöt
  • Kaupan kylmäsäilytyslaitteet myyntitoiminnolla

Myös lamppujen energiamerkintä uudistuu. Lamppujen osalta aikataulu on seuraava:

  • Lamppujen  uudelleenskaalatut merkit astuvat voimaan 1.9.2021.
  • Tavarantoimittajien on toimitettava jälleenmyyjille uusi merkki 1.5.2021 lähtien.
  • Jälleenmyyjillä on 18 kk aikaa vaihtaa merkit eli 1.3.2023 mennessä.

Lampuissa on siis 1.5.2021 lähtien mukana sekä uusi ja vanha merkki, mutta uutta merkkiä ei saa asettaa näkyville kuin vasta 1.9.2021. Uutta ja vanhaa merkkiä ei saa käyttää rinnakkain samassa tuotteessa. Uudistuksen yhteydessä on myös hyvä muistaa jälleenmyyjien velvollisuudet kiinnittää kaupoissa energiamerkit tuotteisiin näkyvällä ja selvällä tavalla. Verkkokaupassa energiamerkki pitää tuoda selvästi näkyviin joko suoraan tuotteen hinnan yhteyteen tai tuotteen energialuokka tuodaan esille nuolimerkin ja siitä energiamerkkiin johtavan linkin avulla. Tarkemmat ohjeet esillepanoon löytyvät tuotteiden energiamerkintäasetuksista.

Muutoksen astuessa voimaan ylimmät energialuokat pyritään jättämään tyhjäksi, jättäen tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille. Hetkellisesti joidenkin tuoteryhmien osalta ei ole siis mahdollista ostaa tuotetta, jolla on parempi luokitus kuin B tai C. On tärkeää, että kuluttajat ymmärtävät, että energiatehokkuus laitteissa ei ole huonontunut, vaan luokitus on uudistunut.

Energiamerkintä ei muutu kaikille tuoteryhmille samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa, että jatkossa on olemassa kaksi erilaista energiamerkintää yhtäaikaisesti. Loput tuotteet siirtyvät uuden energiamerkinnän piiriin vuoteen 2025 mennessä.

Muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen laitevalmistajien pyrkiessä kehittämään edelleen energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Lisäksi uudistus helpottaa markkinavalvontaa ja auttaa kuluttajia saamaan helpommin lisätietoa tuotteista ja vertailemaan niitä.

Lue aiheesta lisää osoitteesta www.energiamerkinta.fi