Käytettyjä lamppuja palautetaan yhä enemmän kauppojen keräyspisteisiin

Suomalaisilla ei enää mene sormi suuhun lamppujen kierrätyksessä, vaikka kodin eri lampputyypit tuleekin kierrättää eri tavoin. SER-kierrätyksen teettämä selvitys paljastaa, että useimmat kuluttajat osaavat kierrättää lamput oikein. Erityisesti lamppujen kauppakeräys on tullut suomalaisille tutuksi. Käytettyjä lamppuja palautettiin kauppoihin viime vuonna ennätysmäärä.
Hehku- ja halogeenilamput sekä autojen lamput voi laittaa tavalliseen sekajätekeräykseen, mutta vanhoille energiansäästö- ja ledilampuille sekä kiinteille ledivalaisimille oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste.

Käytetyt lamput voi useimmiten palauttaa myös lamppuja myyviin kauppoihin. Kuluttajat ovatkin löytäneet hyvin kauppojen palautuspisteet, ja vuonna 2018 kauppakeräyspisteisiin palautunut lamppujen määrä ylitti odotukset selkeästi, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo.

Kierrätä energiatehokkaat lamput

Motivan Harkka-selvityksen (2018) mukaan yli 50 prosenttia kotitalouksista valaisee kotinsa jo pääosin ledi- tai energiansäätölampuilla. Vain pienessä osassa kotitalouksia energiatehokkaat lamppuvalinnat eivät ole vielä valaistuksessa pääroolissa.

– Energiatehokkaan valaistuksen käyttäminen edellyttää, että käytetyt energiansäästö- ja ledilamput palautetaan kierrätykseen jotta hyödyntämiskelpoiset materiaalit saadaan uusiokäyttöön, asiantuntija Päivi Suur-Uski toteaa.

Motiva, Kiinteistöliitto ja julkisia jätehuoltolaitoksia edustava KIVO ovat julkaisseet lamppujen lajitteluohjeen, jonka isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kuka tahansa taloyhtiön asukas voi tulostaa taloyhtiön jätekatokseen tai ilmoitustaululle.

– Voit tehdä helposti pienen ympäristöteon kierrättämällä omat käytetyt lamput. Viemällä lajitteluohjeen omaan jätekatokseen, autat muitakin kierrättämään oikein, Suur-Uski kannustaa.

Lajitteluohje on tulostettavissa osoitteessa: www.lampputieto.fi/kerayspisteet

Lampputieto-sivustolta löytyy myös vinkkejä lamppujen valintaan sekä tarkemmat kierrätysohjeet: www.lampputieto.fi
Lähimmän jätehuoltoyhtiöiden ylläpitämän alueellisen SER-keräyspisteen sijainnin voi tarkistaa kierrätys.info -sivustolta: www.kierrätys.info
Lisää tietoa sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä: www.serkierratys.fi

Lisätietoja:
Asiantuntija Päivi Suur-Uski
paivi.suur-uski@motiva.fi, puh. 09 6122 5018