Hyvää valoa ja tunnelmaa ohjattavalla led-valaistuksella

Julkaistu 01.02.2016.

Led-lamput ovat hyvä vaihtoehto kodin valaistusta mietittäessä, sillä ne ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita.

LED-lamppuja käyttävät WiFi-ohjattavat valaistusjärjestelmät tarjoavat kuluttajille joustavia valaistusvaihtoehtoja sekä energiansäästöä. Valaistusjärjestelmän avulla käyttäjä päättää itse minkälaista valoa erilaisissa tilanteissa tarvitsee ja järjestelmää voi ohjata kätevästi älypuhelimen tai padin kautta.

Valaistusratkaisut_Norros_web.jpg

Ohjattava valaistusjärjestelmä antaa mahdollisuuksia luoda erilaisia tunnelmia ja lisätä tai vähentää valon määrää tarpeen mukaan. Kuva A = valaistus yleisvalolla, B = valaistus kylmän valkoisella kohdevalolla, C = yleisvalon ja kohdevalon yhdistelmä, D = valaistus lämpimän valkoisella kohdevalolla.

Energianeuvoja Anu Norros päivitti kotinsa valaistusta jouluna 2014 nähtyään koulutustilaisuudessa esittelyn ohjattavasta valaistusjärjestelmästä, jossa lamppujen valon väriä ja voimakkuutta voi säätää.

– Ajattelin, että miksi kaiken valaistuksen pitäisi olla kiinteää. Miksi minun pitäisi jo kaupassa päättää, minkälaista valoa haluan. Ohjattavan valaistusjärjestelmän avulla voin valita valon värin ja määrän tarpeen mukaan sekä ajastaa itselleni esimerkiksi herätysvalaistuksen.

Valaistusjärjestelmän kautta kuluttaja voi saada lampulleen peräti 16 miljoonaa eri värisävyä. Valoa on myös mahdollista säädellä ja kohdentaa oikeassa suhteessa sinne, missä valoa tarvitaan. LED-lampuissa on lisäksi parempi valon määrä kuin esimerkiksi energiansäästölampuissa, joita myös Norros käytti ennen valaistusjärjestelmän hankkimista.

– Valaistusjärjestelmän aloituspakkaukseen kuului kolme HUE-lamppua sekä laitteen ohjausjärjestelmä. Yksittäiset lisälamput ovat melko tyyriitä, mutta näen tämän pidemmän ajan investointina.

Energiatehokkaiden lamppujen lisäksi säästöä tulee myös lamppujen asentamisessa, sillä valaistusjärjestelmä on helppo ottaa käyttöön itse.

– Paras etu on, että asentamiseen ei tarvitse sähkömiestä ja voin itse ostaa lisää lamppuja. Himmentimet pitää asentaa aina sähkömiehen kanssa, mutta valaistusjärjestelmän saa helposti mukaansa esimerkiksi muutettaessa ja siinä himmennystoiminto kulkee mukana, Norros sanoo.

LED-lamppuja kannattaa suosia kodin valaistuksessa muutenkin jo pelkästään niiden energiatehokkuuden vuoksi. Useimpiin valaisinten kantatyyppeihin on saatavana LED-lamppuja. Led-lamput myös syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa.

Hankkimaansa valaistusjärjestelmää Norros suosittelee kaikille.

– Suomessa on niin pimeää, että oikeanlainen valo on tärkeää varsinkin nyt pimeään aikaan vuodesta. Valaistusta säätelemällä esimerkiksi herääminen ja nukkumaanmeno helpottuvat.