Halogeenikohdelamppuja poistuu valikoimista

Ledkohdelamppu_web

Energiatehokas ledikohdelamppu korvaa verkkojännitteiset halogeenilamput. Pitkän käyttöikänsä ja pienen energiankulutuksensa ansiosta se tulee selvästi edullisemmaksi kuin halogeenispotilla valaiseminen.

Halogeenikohdelamppuja poistuu kauppojen valikoimista syksyn aikana antaen tilaa energiatehokkaammille vaihtoehdoille.  Kaupat saavat myydä vanhat varastot loppuun, mutta verkkojännitteisten halogeenikohdelamppujen maahantuonti myyntiin EU-alueella päättyy syyskuun alussa. Uudistunut Lampputieto-verkkopalvelu neuvoo lamppujen valinnassa.

Halogeenilamppujen markkinoilta poistuminen liittyy EU-tasolla säädettyyn direktiiviin, jolla tähdätään energiankäytön hillitsemiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen kielletään halogeenikohdelamppujen valmistus ja maahantuonti. Kielto koskee vain verkkojännitteisiä kohdelamppuja. Ympärisäteilevät halogeenilamput poistuvat markkinoilta kahden vuoden kuluttua, 1.9.2018.

Lamppujen energiatehokkuuden paraneminen on pienentänyt nopeasti valaistuksen osuutta kotitalouksien sähkönkulutuksessa. Asuntojen sähkönkäytöstä valaistuksen osuus on noin 8 prosenttia, kun se kymmenen vuotta sitten oli vielä 14 prosenttia.

Ledit parantavat valaistuksen laatua

Ledivalaistuksen yleistyminen kotona parantaa valaistuksen laatua ja muunneltavuutta. Laajasta ledivalikoimasta löytyy sopiva tuote lähes kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. Ledien etuna on erittäin pitkä käyttöikä ja nopea syttyminen.

– Myös ulkovalaistuksessa ledit toimivat erityisen hyvin, sillä alhainen käyttölämpötila on niiden toiminnan kannalta suotuisa. Koska energiansäästö- ja ledilamppujen käyttöiät ovat pitkiä, kannattaa lampun hankintaan suhtautua kuin investointiin. Ennen kauppaan lähtöä kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia uudelta lampulta haluaa ja vertailla tuotteita netissä, neuvoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

– Positiivista ledien kehityksessä on erityisesti se, että lamppujen energiatehokkuus on entisestään parantunut ja hinnat ovat merkittävästi laskeneet. Toivottavasti entistä useampi kuluttaja valitsee ledilampun, Suur-Uski Motivasta sanoo.

Uudistettu Lampputieto.fi opastaa

Motivan yhdessä valaistusalan toimijoiden kanssa ylläpitämässä www.lampputieto.fi-verkkopalvelussa on nyt päivitettyä tietoa energiatehokkaasta valaistuksesta ja kodin erilaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin sopivan lampun valinnasta.

– Olennaiset käyttöön ja energiatehokkuuteen liittyvät tiedot löytyvät lamppupakkauksesta. Eri lampputyypeillä on erilaisia ominaisuuksia ja siksi ne soveltuvat erilaisiin käyttökohteisiin ja valaisimiin. Suur-Uski sanoo.

Lisätietoa ja opastusta lampunvalintaan: www.lampputieto.fi.

Halogeenit_rinnakkain

Ympärisäteilevä halogeenilamppu säilyy markkinoilla vielä kaksi vuotta, verkkojännitteinen halogeenispotti poistuu markkinoilta 1.9.2016.

Lisätietoja:
Päivi Suur-Uski, asiantuntija, Motiva Oy
Puh. 09 6122 5018, paivi.suur-uski@motiva.fi

Motivan koordinoima Lampputieto-hanke on toteutettu yhteistyössä valaistusalan toimijoiden kanssa. Hankkeessa ovat mukana Suomen Valoteknillinen Seura, Flip ry, Airam, Ledvance (Osram), Feilo Sylvania Finland Oy, Philips ja GE.