Sähköturvallisuus ja vikaantuminen

Ledi- ja energiansäästölamput ovat pienikokoisia elektroniikkaa sisältäviä sähkölaitteita. Ne voivat vikaantua, kuten mitkä tahansa sähkölaitteet, ja virta saattaa yhä lampun sammumisen jälkeenkin kulkea laitteessa.

Rikkoutunut energiansäästö- tai led-lamppu tulee poistaa valaisimesta heti vikaannuttuaan ja korvata mahdollisimman pian uudella, jottei avonaista lampunpidintä voi vahingossa koskettaa.

Joissain tapauksissa energiansäästölamppu on vikaantuessaan ja valaisimeen jätettynä savunnut tai sen muovi on tummunut. Yhtään tapausta, jossa energiansäästölamppu olisi syttynyt palamaan, ei toistaiseksi ole tullut viranomaisten tietoon.

Kuten missä tahansa elektroniikkalaitteessa, myös ledilampussa voi ilmetä laatuvaihtelua ja vikoja, jotka paljastuvat käytössä. Tutkimusten mukaan lampun hinta ei välttämättä ennakoi sen laatua. Usein varmin hankinta on tunnetun lamppuvalmistajan tuote. Kalliimmille malleille valmistaja voi myös antaa takuun.

Ehkäise vahinkoja

  • Älä jätä vikaantunutta lamppua valaisimeen. Irrota valaisin verkkovirrasta, mikäli kotona ei ole valmiina korvaavaa lamppua rikkoutuneen tilalle.
  • Valitse valaisimeen sopiva lamppu: suositusta suuritehoisempi lamppu voi johtaa kuumenemiseen ja tulipaloon.
  • Huolehdi, että valaisimet ovat puhtaita ja ehjiä. Vaihda tai korjauta rikkoutuneet osat.
  • Kierrätä materiaalit oikein. Ehjät, mutta käytöstä jo poistetut ledilamput ja energiansäästölamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen.
  • Mikäli energiansäästölampun lasi rikkoutuu, noudata erityistä varovaisuutta! Lue ohjeet kylmän ja lämpimän energiansäästölampun rikkoutumisen varalle täältä.