Pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät helpottavat lampun valintaa

Pakkausmerkinnät_2

Energialuokka ja energiankulutus
Lampun energiatehokkuus ilmoitetaan energialuokkana. Parhaimmat led-lamput sijoittuvat luokkaan A++ ja A+, perinteiset energiansäästölamput ovat tyypillisesti luokkaa A. Ympärisäteilevät halogeenilamput ovat C-energialuokkaa.

Useimmat ledilamput ovat A+ -luokkaa, joten ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan energiansäästölamput.

Energiankulutus ilmoitetaan kilowattitunteina 1000 käyttötuntia kohti, mikä on lampun keskimääräinen vuosikäyttö kotitaloudessa.

Lampun tuottaman valon määrä ja teho
Lampun tuottaman valon määrän mittari on nimeltään lumen (lm). Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan tehosta eli sähkönkulutuksesta, joten wattimäärän perusteella tehdyt vertailut voivat johtaa harhaan. Esimerkiksi 60 wattisen hehkulampun tuottama valon määrä on noin 710 lumenia.

Käyttöikä
Lamppujen arvioitu polttoaika vaihtelee hehkulamppujen 1 000 tunnista parhaiden energiansäästölamppujen ja ledien 50 000 tuntiin. Usein pakkauksissa polttoikä ilmoitetaan vuosina. Tällöin oletetaan lamppuja käytettävän 1 000 tuntia vuodessa. Kannattaa muistaa, että pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kestoiästä. Lampun käyttöiän ilmoittaminen perustuu IEC-standardin mukaiseen mittausjärjestelyyn. Testatuista lampuista 50 % jatkaa palamistaan vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

Pakkauksissa ilmoitettu käyttöikä perustuu tyypilliseen kotitalouskäyttöön sisävalaistuksessa, jossa vuotuiseksi käyttöajaksi lasketaan 1 000 tuntia eli noin 3 tuntia vuorokaudessa. Ulkovalaistuksessa tyypillinen käyttöaika vuorokaudessa on huomattavasti suurempi, noin 12 tuntia vuorokaudessa (4 000 tuntia vuodessa). Näin ollen käyttöikä vuosina jää vastaavasti lyhyemmäksi.

Värilämpötila eli valon väri
Hehkulamppujen värilämpötila oli aina sama 2700 kelviniä (K), eli lämpimän valkoinen. Pienloistelampuissa ja led-valoissa värilämpötiloissa on enemmän vaihtelua. Mitä korkeampi kelvinarvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa. Värilämpötila on usein esitetty pakkauksissa havainnollisena väripalkkina, josta värisävyn päättely onnistuu helposti ilman lukuarvojen muistamistakin.

lampunvalinta_savy

 

 

 

Sytytyskertojen määrä
Tieto on tärkeä energiansäästölamppuja valittaessa. Pienloistelamppuja, jotka kestävät 3 000-6 000 sytytyskertaa, ei kannata asentaa tiloihin, joissa lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Tällaisissa käyttökohteissa pienloistelamput eivät välttämättä kestä ilmoitettua käyttöikää. Halogeeneista ja ledeissä sytytyskertojen määrä ei vaikuta samalla tavoin lampun käyttöikään. Tosin energiansäästölampuista löytyy malleja, jotka kestävät jopa miljoona sytytyskertaa.

Värintoistokyky

Lampun värintoistokyky (Ra-indeksi) vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Käytännössä se ilmaisee, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit valossa näyttävät. Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80.

Himmennettävyys
Himmenninominaisuus liittyy valaisimen kytkimeen, jolla voi säätää valon voimakkuutta valaisimessa. Kaikki energiansäästölamput eivät kestä tätä säätämistä, joten himmeninominaisuudella varustettuun valaisimeen tulee hankkia himmentämisen mahdollistava lamppu.

Käyttölämpötila eli soveltuvuus ulkokäyttöön
Jos olet hankkimassa lamppua ulkokäyttöön tarkista aina pakkauksesta, että lamppu kestää myös alhaisempia käyttölämpötiloja. Vain sisäkäyttöön tarkoitettujen energiansäästölamppujen valontuotto saattaa jäädä pakkasella pieneksi.

Syttymisnopeus
Energiansäästölamppujen syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 % valotehon saavuttaminen jopa minuutin. Valikoimista löytyy myös malleja, jotka syttyvät lähes yhtä nopeasti kuin muut lampputyypit. Pakkauksessa voidaan ilmoittaa ”syttyy heti”, jos lämpenemisaika on alle 1 sekuntin.

Muuta lampun hankinnassa huomioitavaa:

Lamppujen ulkomitat
Muista tarkistaa ennen lampun ostamista, että uusi lamppu mahtuu valaisimen sisään. Lampun ulkomitat on kerrottu pakkauksessa.

Näin valitset hyvää valoa -ohje auttaa valitsemaan käyttötarkoitukseen sopivan lampun.

Ledilamppujen ominaisuuksista ja valintaan vaikuttavista tekijöistä löydät täältä.

Lampun hävittäminen:
Energiansäästölamppuja, loisteputkia ja ledejä ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen mukana. Elohopeaa sisältävät energiansäästölamput ja loisteputket tulee toimittaa ongelmajätteen keräykseen tai sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Ledeistä kerätään elektroniikkaa talteen, joten ne kuuluvat myös SER-keräyksen piiriin. Lue lisää SER-keräyksestä täältä.