Värilämpötila – kelvin-arvo

Värilämpötila eli lampun värisävy vaikuttaa huomattavasti valaistavan tilan tunnelmaan. Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.

Kodin oleskelutiloissa suositaan matalahkon värilämpötilan lamppuja, sillä niiden lämmin tai puhtaan valkoinen valo koetaan kodikkaan miellyttäväksi. Julkisissa tiloissa käytetään usein kelvin-arvoltaan korkeita, sinertävän valkoisia loistelamppuja.

Laajasta led-lamppujen valikoimasta voi valita mieleisensä sävyn, sillä vaihtoehtoja riittää tavanomaisesta lämpimän valkoisesta kylmään sinisen valkoiseen ja aina värillisiin valoihin saakka. Myös energiansäästölampujen värilämpötiloissa on vaihtelua, kun puolestaan halogeenilampun värilämpötila on noin 3000 K. Vanhanaikaisen hehkulampun värilämpötila oli noin 2700 K.

Värilämpötilaltaan yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi.

Esimerkkejä värilämpötiloista:

Hehkulamppu 2 700 K
Halogeenilamppu 3 000 K
Pienloistelamppu 2 700 – 4 000 K
Loistelamppu 2 700 – 6 500 K
LED-lamppu 2 700 – 6 500 K
Päivänvalo 5 500 K

Lampun valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös tilan käyttötarkoituksen edellyttämä valaistusvoimakkuus, johon vaikuttaa lampun tuottama valon määrä.