Loisteputket ja LED-valoputket

Led-valoputkilla voi korvata valaisimien loisteputkia. Loisteputken vaihtaminen lediputkeen voi olla energiatehokkaampi vaihtoehto, mutta vaihtoon kannattaa lähteä harkiten. Perinteinen loisteputki on edelleen hyvä lamppuvaihtoehto kodissa oleviin valaisimiin. Niillä on pitkä käyttöikä, hyvä valotehokkuus ja valon väristä on useampia vaihtoehtoja.

Lediputki

Loisteputken valotehokkuus on hyvä eli sillä saadaan hyvää valoa lähes yhtä tehokkaasti kuin lediputkella. Lediputki on kalliimpi, joten hankinnan takaisinmaksuaika toteutuneella energiansäästöllä on kodin valaisimissa pitkä. Lediputki syttyy vilkkumatta, mikä voi olla etu esimerkiksi WC-tiloissa ja voi mukavuustekijänä puoltaa ledin hankintaa.

Kun loisteputken tilalle vaihdetaan led-valoputki, on varmistettava lampun sopivuus omaan valaisimeen ja käyttötarpeeseen sekä lampunvaihdon mahdollisesti vaatimiin lisätoimenpiteisiin. Led-valoputken asentaminen loisteputkelle tarkoitettuun valaisimeen edellyttää yleensä vähintään sytyttimen vaihtoa. Vaadittavista sytyttimen vaihdoista tai muista toimenpiteistä tulee olla ohjeet led-putken mukana.

Loisteputken korvaaminen led-valoputkella muuttaa myös valaistusta. Led-putken valon säteilykulma on aina pienempi kuin loisteputken, joka valaisee kaikkiin suuntiin.

Markkinoilla on uusia valaisimia, jotka on suunniteltu led-valoille. Jos käytössä oleva loisteputkivalaisin on käyttöaikansa lopulle, on järkevää harkita sen vaihtamista uuteen valaisimeen. Vanhan valaisimen korvaaminen uudella parantaa valaistusta ja on energiatehokkain vaihtoehto.