Ledilamput

Ledilamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. Useimpiin valaisinten kantatyyppeihin on saatavana ledilamppuja, ja valikoimista löytyy sopiva ledi lähes jokaiseen käyttökohteeseen: yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen.

Pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta ledilampuilla saavutetaan paras energiansäästö ja matalat käyttökulut. Vaikka ledi on muita lampputyyppejä kalliimpi hankinta, se on usein kokonaiskustannuksiltaan edullisin vuosien mittaan säästyvän sähkön ansioista.

FilamenttilediUusia retromallisia ledilamppuja kutsutaan lanka-, liuska- tai rimaledeiksi. Myös filamenttiledi viittaa samaan asiaan. Lamppu muistuttaa vanhoja hehkulamppuja: se antaa valoa tasaisesti joka suuntaan ja vastaa myös kooltaan hehkulamppua. Uuden valmistustavan ja lämpöä johdattavan täytekaasun ansiosta on päästy eroon jäähdykseen tarvittavista tilaa vievistä osista lampun kannassa.

Viimeaikaisten eurooppalaisten tutkimusten mukaan ledien hinta-laatusuhde on parantunut ennakoitua nopeammin. Energiatehokkuus on entisestään parantunut ja hinnat merkittävästi laskeneet. Lampun hinta ei kuitenkaan välttämättä ennakoi sen laatua. Usein varmin hankinta on tunnetun lamppuvalmistajan tuote. Kalliimmille malleille valmistaja voi myös antaa takuun.

Ledilamppu

Lankaledi eli retromallinen ledi vanhoihin valaisimiin, jotka on suunniteltu hehkulampuille.

Kynttilä-led_retro_kirkas_web

Retromallinen kynttilä-ledi kattokruunuihin ja pieniin seinälampetteihin.

Ledkohdelamppu

GU10 on tavallinen kantatyyppi kohdevalaisimissa.

Led-saunalamppu_web

Valitse saunaan ledilamppu, jonka käyttölämpötilaksi ilmoitetaan myös korkeat lämpötilat.

Näin valaisin ja ledilampun käyttöpaikka vaikuttavat valintaan

 • Lampun kanta: tarkista, millainen kanta valaisimeen sopii.
 • Lampun muoto ja koko: sopivan kokoinen lamppu näyttää valaisimessa hyvältä. Vaihtoehtoja on runsaasti.
 • Himmennettävyys: valitse tarpeen mukaan himmennettävä/ei-himmennettävä tuote. Tarvittaessa selvitä maahantuojalta tai valmistajalta lampun soveltuvuus omaan himmentimeen, esimerkiksi maahantuojien nettisivuilta.
 • Valon säteilykulma: mieti, sopiiko valaisimeen paremmin spottimaisesti valoa antava vai hehkulampputyylisesti ympärisäteilevä ledi.
 • Valaisimen käyttölämpötila: pihavalaisimeen ja saunaan tarvitset ledit, jotka on suunniteltu kestämään lämpötilan vaihtelua.

5 tapaa tunnistaa laadukas ledilamppu

Lue pakkausmerkinnät ja valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu, jonka:

 • energiatehokkuusluokka on vähintään B (merkitsee pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua)
 • käyttöikä 25 000 tuntia (noin 25 vuotta)
 • sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein,
  lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.
 • värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K).
 • värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.

Kriteerit pohjautuvat eurooppalaisessa Premium Light -hankkeessa tehtyyn markkinaselvitykseen sekä eurooppalaisten laatuvaatimusten vertailuun.

Ledit uudistavat kodin valaistusta

Lediteknologia tuo kodin valaistukseen täysin uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi ohjaustekniikoiden ansiosta sama valaisin antaa juuri oikeanlaista valoa niin tarkkuutta vaativaan työhön kuin tunnelmointiinkin. Ledivalolistat ja -pisteet valaisevat vaikkapa pimeitä kaapinnurkkia ja sensorit ja kosketusvapaat kytkimet lisäävät valaistuksen helppokäyttöisyyttä. Hyvä, käyttötarpeeseen suunniteltu ja toteutettu valaistus lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Lue lisää aiheesta:

Hyvää valoa ja tunnelmaa ohjattavalla led-valaistuksella >>

Lampunvaihtotalkoilla hyvää valoa ja mieltä seniorille (Kodin Valo 2015) >>