Energiansäästölamppu

Energiansäästölamppu_Airam_Megaman_spiraali_webEnergiansäästölampuilla (pienloistelamppu) on kodin valaistuksessa korvattu sähköä runsaasti kuluttavia hehkulamppuja. Ledit tulevat lähivuosina korvaamaan energiansäästölamput, ja jotkut kauppaketjut ovat jo ilmoittaneet luopuvansa energiansäästölamppujen myynnistä.

Energiansäästölamput soveltuvat parhaiten yleisvalaistukseen. Valikoimissa on monen muotoisia lamppuja erilaisiin käyttötarkoituksiin ja valaisimiin. Lamppu kannattaa valita käyttökohteen mukaan. Valontuotto riippuu ympäristön lämpötilasta, ja maksimi saavutetaan yleensä silloin, kun lampun ympärillä olevan ilman lämpötila on +25 °C.

Energiansäästölamppua ei kannata käyttää saunan valona eikä käyttökohteissa, joissa valoa joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan tiuhaan.

Lampun käyttöikä on parhaimmillaan jopa 20 000 tuntia. Valontuotto kuitenkin heikkenee käytön myötä, jolloin lampunvaihto saattaa olla ajankohtaista pakkauksessa luvattua käyttöaikaa aiemmin. Pakkauksessa ilmoitettu käyttöikä ilmoitetaan tyypillisen sisäkäytön mukaan.

Energiansäästölamppu kannattaa vaihtaa lediin silloin, kun sen valontuotto on silmillä havaittavasti heikentynyt. Käytöstä poistetut energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten ne on palautettava ehjinä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen tai vaarallisen jätteen keräykseen. Lue kierrätyksestä lisää täältä.

Rikkoutuiko energiansäästölampun lasi? Noudata varovaisuutta ja toimi ohjeidemme mukaan. Lue täältä ohjeet, kuinka toimia lampun rikkoduttua.

Energiansäästölamppu ulkovalaistuksessa

Ulkovalaistukseen tarkoitetut energiansäästölamput kestävät paremmin lämpötilanvaihtelua ja tuottavat paremmin valoa kuin tavanomaiset sisävalaistukseen valmistetut energiansäästölamput. Ulkovalaisimen rakenteen tulisi olla umpinainen (kuvullinen), mikä suojaa lampun elektroniikkaa kosteudelta.

Umpinaisessa valaisimessa lamppu lämmittää hiljalleen valaisimen sisustaa, jolloin lampun valontuotto paranee muutamien kymmenien minuuttien kuluessa. Valitse ulkovalaistukseen lamppu, jonka minimisyttymislämpötilaksi sanotaan vähintään -20 °C.

Energiansäästölamppu-–-syvätty-–-_DSC1951_web Energiansäästölamppu-–-syvätty-_DSC1946_web Energiansäästölamppu_Airam_Megaman_spiraali_web Energiansäästölamppu_Airam_web