Lampputieto Takaisin Lampputieto.fi -sivuille
SULJE ILMOITUS X

Päätelaitteessasi on liian pieni ruutu. Kaikki Lamppukoulun tehtävät ja toiminnot eivät välttämättä näy oikein. Suosittelemme suorittamaan Lamppukoulun suuremmalla näytöllä!

Tervetuloa!

Opiskeltuasi Lamppukoulussa osaat valita oikean lampun ja tulkita pakkausmerkintöjä, ja tiedät miten toimitaan käytettyjen lamppujen palautuksen kanssa. Kurssin läpikäynti vie noin 25 minuuttia. Etene kurssissa oikean reunan nuolipainikkeiden avulla!
Opiskeluiloa!

Verkkokurssi on tuotettu Lampputieto-hankkeessa. Kurssi on päivitetty loppukesästä 2021.

Lopuksi voit tulostaa itsellesi diplomin Lamppukoulun suorittamisesta.

Energiatehokas valaistus kannattaa!

Valaistuksen energiankulutus kotitalouksissa kasvoi pitkään, mutta energiansäästö- ja ledilamppujen markkinoille tulon jälkeen se on kääntynyt selvään laskuun. Asuntojen sähkönkäytöstä valaistukseen kuluu enää 7 prosenttia, kun vuonna 2006 osuus oli vielä 14 prosenttia.

Lamppujen energiatehokkuudessa on suuria eroja. Esimerkiksi vanhat halogeenilamput kuluttavat yli neljä kertaa enemmän sähköä kuin ledit.

Energiatehokkaalla valaistuksella saamme edelleen aikaan ihan oikeaa säästöä!

Tiesitkö tätä?

Vie hiiri lampun päälle ja katso, mitä hyötyä energiatehokkaiden lamppujen käyttämisestä on!

Ledi- ja energiansäästölamppu tuottavat saman määrän valoa 75–90 % pienemmällä energiankulutuksella kuin hehkulamppu.
EU:ssa päätettiin yhteisesti luopua hehkulampuista ja suurimmasta osasta halogeenilamppuja, koska ne olivat energiatehottomia.
Ympäristöystävällisin vaihtoehto on aina energiatehokkain, sillä lamppujen ympäristökuormituksesta suurin osa syntyy käytön aikaisesta energian kulutuksesta.
Myös energiatehokas lamppu kannattaa sammuttaa. Valaistuksen sammuttamista suositellaan aina kun tilasta poistutaan.

Erilaiset lamput

Ledilamput soveltuvat lähes kaikkiin kodin valaistuskohteisiin kohdevalaistuksesta yleisvalaistukseen. Uudentyyppiset filamenttiledit (kutsutaan myös lanka-, liuska- tai rimalediksi) muistuttavat vanhoja hehkulamppuja ja antavat valoa tasaisesti joka suuntaan. Ledit ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät heti, eivät sisällä elohopeaa ja käyttöajan jälkeen niiden materiaalit menevät uudelleen käyttöön. Ledilamppuvalikoimat laajenevat jatkuvasti ja myös uusia valaistusinnovaatioita tulee kuluttajien saataville.

Entä sitten käyttöikä?

Lamppujen käyttöikä riippuu lampun laadusta ja käyttöolosuhteista. Pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus käyttöiästä.
Esimerkiksi umpinainen valaisin nostaa käyttölämpötilaa ja lyhentää ledin käyttöikää. Samoin sytytyskertojen määrä vaikuttaa kestoon.
Laadukas ledilamppu kestää yli 20 vuotta.

Miten sitten, kestävätkö nämä lamput pidempään?

Usein kysyttyä!

Mikä
lamppu- vaihtoehdoista on ympäristö- ystävällisin?

Energiatehokkain vaihtoehto on aina ympäristöystävällisin, sillä käytönaikainen energiankulutus on merkittävin ympäristötekijä. Energiatehokkaampien lamppujen avulla säästämme energiaa, jolloin sähköntuotannon haitalliset vaikutukset ympäristöön vähenevät.
Myös lamppujen kierrättäminen on ympäristöteko. Käytetyt energiansäästö- ja ledilamput tulee palauttaa sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspisteisiin.

Lamppua valitsemassa

Tämä vanha lamppu oli 60 watin hehkulamppu. Millaisen lampun valitsen sen tilalle?

Jos lamppupakkauksessa ilmoitetaan lampun vastaavan tietyn tehoista hehkulamppua, kyseisen lampun valovirran eli lampun tuottaman valon määrän on oltava vähintään oheisessa taulukossa ilmoitetun suuruinen.

Ledilamppu syttyy välittömästi, mutta energiansäästölamppu antaa täyden määrän valoa vasta lämmettyään. Syttyminen voi kestää jopa kaksi sekuntia, ja täyden valaistustehon saavuttaminen muutaman minuutin. On myös erikoispienloistelamppuja, jotka syttyvät yhtä nopeasti kuin muut lampputyypit.

Hehkulamppu Ledi- tai energiansäästölamppu
25 W 250 lm
40 W 470 lm
60 W 800 lm
75 W 1050 lm
100 W 1520 lm

Oikea lamppu oikeaan tarkoitukseen

Niin sen uuden lampun pitäisi varmasti olla sitten sellainen energiaa säästävä...

Millaiseen käyttöön lamppu on tulossa? Tärkeintä ei nimittäin ole se, millainen vanha lamppu oli, vaan se, missä käyttökohteissa uutta lamppua käytetään!

Käyttötarkoitus

Ledilamppu
Kohdeledi
Loistelamppu

Ulkona

Ulkovalaistuksessa käyttöajat ovat tyypillisesti pidempiä kuin sisävalaistuksessa. Ulkovalaistukseen soveltuvat ledilamput, jotka kestävät hyvin myös alhaisia käyttölämpötiloja. Varmista pakkauksesta, että lamppu soveltuu ulkokäyttöön ja valaisin on riittävän tiivis. Energiansäästölampun valontuotto voi alhaisessa lämpötilassa jäädä vaatimattomaksi.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa tarvitaan yleensä sekä yleis- että tunnelmavalaistusta. Yleisvalaistukseen energiatehokkain vaihtoehto on ledilamppu. Tunnelma- ja kohdevalaistukseen käytetään ledikohdelamppuja. Jos valaisin on himmennettävä, tarkista hankkimasi lampun himmennettävyys.

Kylpyhuone ja sauna

Saunaan paras vaihtoehto on korkeitakin lämpötiloja kestävä ledi. Kylpyhuoneen yleisvalaistukseen soveltuvat ledi ja energiansäästölamput

Eteinen ja portaikot

Tiloissa, joissa valoja sammutetaan tiuhaan, kannattaa suosia kierrekantaisia ledejä tai sytyttämistä ja sammuttamista kestäviä erityisiä porrasvalokäyttöön tarkoitettuja energiansäästölamppuja. Jos valaisin on korkealla tai muutoin lampun vaihdon kannalta hankalassa paikassa, pitkäikäinen ledilamppu on paras vaihtoehto.

Olohuone


Olohuoneessa tarvitaan yleensä sekä yleis- että tunnelmavalaistusta. Yleisvalaistukseen energiatehokkain vaihtoehto on ledilamppu. Tunnelma ja kohdevalaistukseen käytetään ledikohdelamppuja. Jos valaisin on himmennettävä, tarkista hankkimasi lampun himmennettävyys.

Keittiö

Ledilamput ovat hyvä valinta yleisvalaistukseen. Työskentelyvalona voi käyttää loisteputkia, energiansäästölamppuja tai ledejä valaisimesta riippuen. Uusilla ledituotteilla, kuten ledilistoilla, pystyy valaisemaan hankaliakin nurkkauksia ja hyllyjä.

Työhuone

Ledilamput ovat paras vaihtoehto yleisvalaistukseen ja työvaloksi. Ledispotit ovat tehokkain vaihtoehto kohdevalaistukseen.

Autotalli ja varasto

Yleis- ja työskentelyvalona voi käyttää loisteputkia, ledejä tai energiansäästölamppuja valaisimesta riippuen.

Värisävy

Valon värillä on väliä, sillä se vaikuttaa muun muassa siihen, millainen valaistu ympäristö on tunnelmaltaan. Valitse lämpimän valkoista valoa rentoutumiseen ja raikkaan valkoista valoa työskentelytiloihin.

Hehkulamppujen ja halogeenien värin lämpötila on aina sama 2700 K, eli lämpimän valkoinen. Pienloiste- ja ledilamppujen värilämpötiloissa on taas enemmän vaihtelua.

Värisävy on merkitty pakkaukseen ja sitä kuvaa värilämpötilasta kertova kelvin-arvo (K).

Kokeile seuraavalla sivulla, mitä värilämpötila käytännössä tarkoittaa.

Värisävy

2 700 K
Lämmin valkoinen
4 000 K
Neutraali valkoinen
6 500 K
Kylmä/Sinertävän valkoinen

Totta vai tarua?

Alla näet väittämiä, jotka ovat joko oikein tai väärin. Anna vastauksesi perustuen juuri oppimaasi!

Ledit eivät sovellu ulkokäyttöön.

Kohdevalaistukseen soveltuu parhaiten ledilamppu.

Valon määrää mitataan kelvineissä.

Energiansäästö- ja ledilamppujen valon värisävy on aina kylmän valkoinen.

Totta Tarua

Kiitos vastauksistasi. Alla näet oikeat vastaukset väittämiin:

Tarua

Voit käyttää ulkovalaistuksessa ledejä. Ne kestävät hyvin myös alhaisia lämpötiloja.

Totta

Kohdevalaistus on helpointa ja energiatehokkainta toteuttaa ledilampulla.

Tarua

Valon määrää mitataan lumeneissa ja valon värilämpötilaa kelvineissä.

Tarua

Ledi- ja energiansäästölampuista löytyy myös lämpimän sävyistä valoa tuottavia lamppuja.

Usein kysyttyä!

Mikä lamppu sopisi sitten saunaan?

Mitä vastaat?

Energiansäästölamppu on herkkä kosteudelle ja korkealle lämpötilalle. Siksi saunaan suositellaan erityistä lämmönkestävää ledilamppua.
Ledilamppu on herkkä korkeille lämpötiloille. Siksi saunaan suositellaan erityistä lämmönkestävää ledilamppua.
Energiansäästölamppu on herkkä kosteudelle ja korkealle lämpötilalle. Ledilamppu on herkkä korkeille lämpötiloille. Siksi saunaan suositellaan erityistä lämmönkestävää ledilamppua.

Pakkausmerkinnät

Onkos tämä nyt sitten varmasti sellainen lamppu, joka sopii meidän olohuoneen jalkalamppuun?

Katsotaanpas sitä pakettia, siitä se selviää!

Tutustu pakkaukseen. Pakkausmerkintöjen avulla voit varmistaa, että lamppu sopii asiakkaan tarpeeseen.

Mitä pakkauksesta näkyy?

Osaatko tulkita lamppupakkausten pakkausmerkintöjä?

Vie hiiri pakkauksen päälle ja katso mitä hyödyllistä tietoa siitä löytyy!

Muuta tietoa lampusta, kuten:
 • Värintoistokykyä ilmaiseva Ra-indeksi ( >80)
 • Soveltuuko himmenninkäyttöön, (dimmable/dimmerable)
 • Käyttölämpötila eli soveltuuko ulkokäyttöön
 • Lampun ulkomitta

Energiatehokkuus

Vaikka asetusten myötä heikkotehoisimmat lamput poistuvatkin käytöstä, lamppujen energiatehokkuudessa on edelleen eroja. Energiamerkissä ilmaistaan lampun kulutus kilowattitunteinta tuhatta käyttötuntia kohti.

Valon väri

Valon väri kertoo, onko värisävy lämmin valkoinen (2700K) vai miltei sinisenä aistittava raikas valkoinen (6500K).

Lumen-arvo
Lumen-arvo kertoo lampun tuottaman valon määrän.

Lampun ottama sähköteho
Esimerkiksi 10 W

Käyttöikä
Lampun käyttöikä on ilmaistu käyttötuntien määränä ennen lopullista sammumista. Keskimäärin lamppua käytetään 1000 tuntia vuosittain; arvio perustuu oletukselle, että lamppu palaa keskimäärin kolme tuntia päivässä.

Tutustu pakkaukseen

Pakkauksessa voi olla myös muita lampun valintaa helpottavia merkintöjä. Jos lamppu tulee ulkokäyttöön, tarkista pakkauksesta, että tuote soveltuu siihen tarkoitukseen. Himmennettävään valaisimeen tarvitaan aina lamppu, joka kestää himmentämisen.

Himmenninominaisuus liittyy valaisimen kytkimeen, jolla voi säätää valon voimakkuutta valaisimessa. Tarkista onko ledilamppu himmennettävä.

Niin siis himmennin? Miten se muka vaikuttaa?

Harjoitus

Vie oikea selitys kunkin pakkausmerkinnän päälle!
Energialuokka
Lumen-arvo
Lampun ottama sähköteho
Käyttöikä
Himmennettävyys
Valon värisävy
Hienoa! Merkintöjen löytäminen pakkauksesta auttaa oikean lampun valinnassa!

Usein kysyttyä!

Millainen lamppu kelpaa kattokruunuun?

Mitä vastaat?

Kristallikruunussa voi käyttää kirkasta kynttilänmuotoista ledi tai ledifilamenttilamppua. Varmista ledilampun himmennettävyys, jos valaisin on himmennettävä. Energiansäästölampun valospektrissä ei ole kaikkia värejä, joten se ei saa kristalleja loistamaan yhtä kauniisti kuin ledit.

Ledilampun tekniikkaa

Ledien värilämpötila ja värintoisto

Ledien värintoistokyky on alhaisempi (värintoistoindeksi Ra 80-85) kuin halogeenilla (Ra100). EU-säädösten mukaan lamppujen värintoistokyvyn tulee vähintään Ra 80. Hyvän värintoistokyvyn omaava lamppu tuo värit paremmin esiin.

Säteilykulma

Jotta voitaisiin vertailla ledikohdelamppujen valovoimakkuutta, pitää lumenien lisäksi tietää missä kulmassa lamppu säteilee valoa. Valovoima eli intensiteetti ilmaistaan kandeloissa (cd). Valovoima huomioi lampun tuottaman valon määrän eli lumenit ja säteilykulman, eli kuinka laajalle alueelle lamppu säteilee valoa. Jos lamppu kohdistaa valonsa pienemmälle alueelle, on valovoima kandeloina suurempi, vaikka lampun tuottama valon määrä lumeneina olisi sama.

Laadulla on väliä

Parhaat ledilamput ovat jo 25–30 % energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Ledin hyvä energiatehokkuus yhdistettynä erittäin pitkään käyttöikään tekee siitä halogeenia paremman vaihtoehdon. Hyvä ledilamppu säästää käyttöikänsä aikana vähintään 50 euroa ostohinta huomioiden. Katso laskelma klikkaamalla lamppukuvaketta ylhäällä.

Tukes on löytänyt markkinoilta ledilamppuja, joissa sähköturvallisuuspuutteet voivat pahimmillaan aiheuttaa sähköiskuvaaran. Puutteita ei näe vain lamppua katsomalla.

Tutki seuraavalta sivulta onnistuneen lampunvalinnan tarkistuslista.

Esimerkkilaskelma: Jos vaihdat neljän halogeenispotin tilalle ledikohdelamput, kertyy seuraavan kymmenen vuoden aikana rahallista säästöä noin 200 €, jätteeksi päätyy 20 lamppua vähemmän ja lamppujen vaihdon tarve vähenee.

Halogeenispotti Ledikohdelamppu
Lamppuja tarvitaan 20 kpl 4 kpl
Lampun hinta € 3,5 € / kpl 15 € / kpl
Lampun teho € 50 W 7 W
Elinikä tunteina (h) 2000 h 30 000 h
Käyttöaika 1000 h/vuosi 1000 h/vuosi
Sähkön kulutus (kWh) 10 vuodessa 2000 kWh 280 kWh
Energiakustannus (€) 10 vuodessa 240 € 34 €
Lamppukustannukset (€) 70 € 60 €
Valaistuskulut yhteensä (€) 310 € 94 €
Säästö - 216 €
Käytettyjä lamppuja 20 kpl 0 kpl
Lampun vaihtokertoja/vaihtotyötä 5 1

10 vuoden jälkeen ledit jatkavat vielä palamistaan, joten säästöä syntyy vieläkin enemmän. (Laskelmassa käytetty sähkön hinta: 12 snt/kWh)

Tunnista laadukas lamppu

Näillä kriteereillä tunnistat hyvän lampun

LED-lamppu

 • Energiatehokkuusluokka: A (tai B)
 • Värilämpötila: 2 700 - 4 000 K
  lämmin-raikas valkoinen
 • Käyttöikä: 25 000 tuntia  ~ 25 vuotta
 • Sytytyskertojen määrä: Vähintään lampun käyttötuntien määrä
  esim. 30 000 h = vähintään 30 000 sytytyskertaa.
 • Värintoistokyky: > 80 Ra

Usein kysyttyä!

Miksi minun kannattaa käyttää ledilamppuja?

Ne tulevat käytössä halvemmaksi, koska ne ovat energiatehokkaita ja erittäin pitkäikäisiä.

Lisäksi ledien pitkä vaihtoväli on eduksi hankalapääsyisissä paikoissa, ja alhainen lämmöntuotto mahdollistaa ahtaatkin asennuspaikat. Ledeissä kannattaa kuitenkin satsata laatuun.

Vanha lamppu kierrätykseen!

Ledilamput palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin, koska ne sisältävät elektroniikkaa, josta saadaan materiaalia uusiokäyttöön. Yli 85 % lamppuihin käytetyistä materiaaleista pystytään hyödyntämään uudelleen.

Energiansäästölamput ja loisteputket ovat ongelmajätettä niiden sisältämän elohopean takia. Ne pitää palauttaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen tai ongelmajätteen keräyspisteisiin.

Ledi- ja energiansäästölamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput voi palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta myös yli 1000 m2 kokoiseen SE-laitteita myyvään päivittäistavarakauppaan* tai yli 200 m2 kokoiseen erikoiskauppaan*, joiden valikoimiin ko. lamput kuuluvat.

*Myymälän koolla tarkoitetaan vakituisessa liiketoimintakäytössä olevaa myyntipinta-alaa.

Lisätietoa kierrätyksestä ja keräyspisteistä on www.lampputieto.fi -sivuilla!

Mitä minä teen tälle vanhalle lampulle?

Vanhat hehkulamput, halogeenilamput ja autojen lamput voi laittaa sekajätteen sekaan, mutta energiatehokkaammat lamput kierrätetään vähän eri tavalla. Katsotaanpas mitä lampullesi tehdään!

Vikaantuminen - vilkkuvat ja pimeät lamput

Nykyiset lamput ovat pienikokoisia elektroniikkalaitteita. Ne voivat vikaantua, kuten mitkä tahansa sähkölaitteet. Pimeä tai viallinen välkkyvä lamppu tulee poistaa valaisimesta heti vikaannuttuaan ja korvata toimivalla lampulla. Vaikka vikaantuneeseen lamppuun ei valo syttyisikään, lamppu voi silti olla jännitteellinen. Tämä on turha palo- ja sähköturvallisuusriski.

Yhteenveto

Tärkeintä lampun valinnassa on siis kysyä: Missä lamppua käytetään? Riittääkö valon määrä? Mitä sillä valaistaan? Minkä väristä valoa halutaan? Millainen on valaisin ja tarvitseeko himmentää?

Ja tuleehan vanha lamppu kierrätettyä oikein!

Loppuvisa

Nyt olet jo lähes kurssin lopussa. Jäljellä on vielä loppuvisa, jossa voit testata osaamistasi.

Sinulle esitetään seitsemän monivalintakysymystä. Valitse jokaisessa mielestäsi oikea vaihtoehto. Vain yksi vastaus kussakin kysymyksessä on oikein. Siirry seuraavaan kysymykseen painamalla Jatka-painiketta.

Onnea visaan!

Loppuvisa

1/5

Lämpimän valkoisen valon kelvin-arvo on

Kun lampun kelvin-arvo on 2 500–3 000 K, se tuottaa lämpimän valkoista valoa, joka soveltuu tunnelmalliseen valaistukseen. Mitä suurempi kelvin-arvo, sitä raikkaamman valkoista valo on.
2/5

Uutta lamppua valittaessa huomio kannattaa kiinnittää

Parasta valoa saa, kun lamppu valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Lampunvalintaan tarpeellista tietoa löytyy pakkauksesta.
3/5

Mikä väittämistä pitää paikkansa käytetystä ledilampusta?

Sekä ledi- että energiansäästölamput ja loisteputket palautetaan asianmukaisiin keräyspisteisiin.
4/5

Sopiiko energiansäästö- tai ledilamppu himmennettävään valaisimeen?

Erityisesti ledikohdelamppujen kohdalla himmennettävyyteen tulee suhtautua varauksella, koska kaikki himmentimet ja himmennettävät lamput eivät ole välttämättä yhteensopivia. Lampun soveltuvuuden omaan himmentimeen voi selvittää esimerkiksi maahantuojien nettisivuilta.
5/5

Mikä lumenmäärä vastaa parhaiten vanhan 60 wattisen hehkulampun tuottamaa valon määrää?

Lamppu valitaan sen tuottaman valon määrän (valovirran) perusteella, eikä wattien (teho). Vanhaa 60-wattista hehkulamppua vastaa noin 800 lumenin ledi tai energiansäästölamppu.
Loppuvisa on suoritettu. Sait oikein.

Jatka tulostamaan diplomia.
← EDELLINEN
VALMIS
JATKA

Kiitos!

Olet nyt suorittanut Lamppukoulun! Voit tulostaa itsellesi diplomin suoritetusta kurssista sekä myymälätilassa käytettävän ”hyllypuhujan”, joka auttaa asiakkaita sopivan lampun valinnassa.

Syötä tähän oma nimesi ja paina sen jälkeen ”Tulosta diplomi” -painiketta.

Lisää tietoa energiatehokkaasta valaistuksesta ja lampunvalinnasta saat www.lampputieto.fi -verkkosivuilta. Suosittele sivuston Lampunvalintakoetta myös asiakkaillesi!
Verkkokurssi on tuotettu Lampputieto-hankkeessa.

Anna palautetta!

Kiitos, että suoritit Lamppukoulun. Kerro mielipiteesi verkkokurssista vastaamalla alla oleviin väittämiin.