Mihin päätyvät kierrätetyt lamput?

Peräti joka viides heittää kaikki rikkoutuneet lamput sekajätteeseen, vaikka loisteputki- ja energiansäästölamput, ledit ja valaisimet, joissa on kiinteä lamppu kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen. Kierrättämällä arvokkaat materiaalit saadaan talteen ja hyötykäyttöön ympäristöystävällisesti.

Ekokem Oyj:stä Jorma Koskinen kertoo, että esimerkiksi loisteputkille on kehitetty erinomainen käsittelyprosessi ja kierrätys toimii hyvin. – Yli 90 % loisteputkine lasista ja materiaalista erotellaan jatkokäyttöä varten. Prosessissa myös saadaan talteen lamppujen sisältämä hyvin pieni määrä elohopeaa.

Loisteputkien lasimurske päätyy Ekokemistä Forssaan. Jenni Heikkilä Uusioaines Oy:stä kertoo, että materiaalia on käytetty lasivillassa ja parhaillaan testataan muita käyttötapoja. – Todennäköisesti murske kierrätetään uusien loisteputkilasien materiaaliksi, kuten muuallakin Euroopassa.

Kierrätettyjä energiansäästölamppuja hyödynnetään energiantuotantoon. Ekokem tuottaa niistä kaukolämpöä riihimäkeläisille ja hyvinkääläisille.

Led-lamppuja on kierrätyksessä vielä hyvin vähän – kiitos pitkän käyttöiän. Rikkoutuneet ledit kuuluvat elektroniikkaromun keräykseen, jolloin niidenkin materiaalit päätyvät uusiokäyttöön.

Palauta lamput keräyspisteeseen aina ilman pakkausta.
Pakkausjäte tai muu käyttämäsi kuljetussuoja kuuluu erilliseen jätekeräykseen.

Tutustu erilaisten lamppujen kierrätysohjeisiin täällä >>

Lamppukontti_Ekokem.jpg

Ekokemin, Flip ry:n ja Elkerin yhteistyönä suunnittelema
loisteputkilamppujen kuljetuskontti on suomalaista tuotantoa.
Konttiin mahtuu 600–700 loisteputkilamppua.